Fultimateteam

De Game en Voetbalnieuws voor jou!

Ajax pakte dit bedrag in de Champions League

Het avontuur in de Champions League zit erop voor Ajax. Na de winter gaan ze door in de Europa League. Tijd om de balans op te maken voor de Amsterdammers. Hoeveel geld werd er verdiend in het miljoenenbal? Feit is wel dat het een stuk lager is uitgevallen dan afgelopen jaargang.

Vorig seizoen verdiende Ajax maar liefst 71,7 miljoen euro aan zijn deelname aan het miljardenbal. Dat had alles te maken met de perfecte groepsfase die de landskampioen kende: alle zes duels werden gewonnen, voordat Benfica in de achtste finale te sterk was. Dit seizoen ging het Ajax echter minder makkelijk af in de Champions League en dat heeft ook gevolgen voor de UEFA-miljoenen die naar Amsterdam komen.

In totaal heeft Ajax dit seizoen 51,3 miljoen euro bij elkaar gespeeld in het miljardenbal. Dat is toch ruim twintig miljoen minder dan een jaar geleden. Ajax begon het Champions League-seizoen al met een slordige 37 miljoen euro, door de startpremie en de relatief hoge coëfficiëntenbonus. In de groepsfase gingen de hoofdstedelingen goed van start, met een overwinning op Rangers FC. Daarna waren Liverpool en Napoli echter allebei twee keer te sterk. Met een overwinning op Iborx wist Ajax wel nog te cashen. Door de twee winstpartijen op Rangers ontvangt Ajax nog 5,2 miljoen euro voor zijn sportieve prestaties. Een miljoenenbonus voor het behalen van de achtste finale zit er dit seizoen niet in.

Bij deelname aan de Champions League ontvangt de ploeg van Alfred Schreuder ook miljoenen euro’s aan recettes en tv-gelden. Hoe hoog deze precies uitvallen, is nu nog niet te zeggen. Op basis van de cijfers van vorig seizoen kan er wel een goede schatting gemaakt worden. Ajax verdiende toen één miljoen aan tv-gelden en dat bedrag zal dit seizoen ongeveer hetzelfde zijn. Vorig jaar speelde Ajax ook drie Champions League-thuiswedstrijden met publiek. Toen leverde dat 7,5 miljoen euro op. Dat bedrag is eveneens bruikbaar voor de berekening van dit seizoen.

Daarmee komt Ajax uit op 51,3 miljoen euro dat in de Champions League van dit seizoen verdiend is. Het is goed om te weten dat er hier alleen gekeken wordt naar de omzet van Ajax in het Europese toernooi. De club heeft uiteraard ook nog kosten gemaakt, zoals het vliegen en verblijven bij uitwedstrijden, die niet mee zijn genomen in dit overzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *